Miere de Manuka

ALIMENTE CU MIERE DE MANUKA

COSMETICE CU MIERE DE MANUKA

MAGAZINE ONLINE MIERE

PRODUCATORI MIERE DE MANUKA

Este Mierea de Manuka un tratament naturist eficient impotriva virusilor

Este Mierea de Manuka un tratament naturist eficient impotriva virusilor?

Cu totii apreciem Mierea de Manuka. Apreciem aroma sa deosebita, dar si mai important ii apreciem proprietatile sale terapeutice care fac din Mierea de Manuka un tratament naturist atat de apreciat.

Numeroase studii au confirmat in mod clar ca Mierea de Manuka este un tratament alternativ eficient pentru o gama larga de infectii cu diversi agenti patogeni, mai exact infectii cu bacterii si fungi. Este insa Mierea de Manuka eficienta in tratarea infectiilor virale? Are ea vreun efect asupra virusilor?

Exact asupra acestui aspect ne dorim sa facem lumina prin intermediul randurilor ce urmeaza.

 

Este Mierea de Manuka un tratament naturist eficient impotriva virusilor?

Dar mai intai, ce sunt virusii?

Pe scurt: un virus este un agent patogen de dimensiuni foarte mici care poate infecta celulele plantelor, animalelor si oamenilor, provocand boli infectioase denumite generic: viroze.

Desi dispun de material genetic (ADN sau ARN) virusii nu sunt considerati fiinte vii. Ei nu consuma hrana, nu produc energie si nu se pot autoreproduce. Sunt practic cea mai simpla forma de viata acelulara, la granita dintre viu si neviu.

Ca dimensiuni sunt cu mult mai mici decat bacteriile astfel incat nu pot fi vazuti cu ajutorul microscopului optic. Din acest motiv, pentru foarte multa vreme, oamenii de stiinta doar au banuit ca virusii exista, deoarece constatau existenta bolilor acolo unde bacteriile patogene nu erau prezente. Doar incepand cu anul 1939, odata cu aparitia si perfectionarea microscopului electronic, care are o putere de marire cu mult mai mare decat cele optice, virusii au inceput sa fie cu adevarat identificati, observati si studiati.

Virusii se afla peste tot in natura si cei mai multi dintre ei ne sunt necunoscuti chiar si in prezent.

Asa cum afirmam si mai sus, total izolati virusii nu se pot inmulti, insa ei pot fi replicati e catre celula gazda pe care au parazitat-o.

Transmiterea virusilor

Cum se transmit virusii? Cum ajungem sa ne infectam?

Unii virusi afecteaza in mod diferit oamenii, animalele sau plantele si de aceea nu se pot transmite intre aceste categorii de forme de viata.

Cu alte cuvinte majoritatea virusurilor sunt specifice doar anumitor specii, raman in cadrul acelei specii si nu se transmit la altele. Cateva exemple ar fi:

virusuri patogene pentru bacterii: bacteriofagi
virusurile plantelor: mozaicul tutunului, mozaicul castravetilor, basicarea frunzelor de piersic
virusuri ale animalelor: virusul pestei porcine (afecteaza doar porcii domestici sau salbatici) sau virusul febrei aftoase (afecteaza doar unele rumegatoare, porcul domestic, elefantii, sobolanii si aricii)

Alti virusi insa trec bariera dintre specii, transmitandu-se inclusiv de la animale la oameni.

Uneori, prin transmiterea de la om la om acestia pot provoca adevarate epidemii cu efecte devastatoare.

Printre virusii care au declansat cele mai renumite epidemii enumeram:

Ebola – primul caz in 1976 – mortalitate foarte mare, intre 25% si 90%, cu o medie de 50% – periodic se declanseaza noi epidemii in tarile Africane

Sindromul respirator acut sever (SARS) – tip de coronavirus – primul caz in noiembrie 2002 in China, provincia Guandong, rata de mortalitate de 9.6% – nu s-au mai raportat cazuri noi din anul 2003

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) – tip de coronavirus – aparut in iunie 2012 in Arabia Audita si in Qatar – rata de mortalitate de 34,4% – cazuri raportate pana in 2019

Noul Coronavirus COVID-19 – aparut in noiembrie 2019 in China, orasul Wuhan – epidemie in desfasurare in momentul redactarii prezentului articol – rata de mortalitate estimata in acest moment de 3,4% (statisticile sunt in curs de reactualizare periodica de la o zi la alta).

Pentru toate aceste virusuri descrise mai sus se considera ca rezervorul natural initial il reprezinta liliecii care transmit virusul unei gazde intermediare (animal domestic) prin intermediul careia virusul se transmite la om.

Ulterior, transmiterea de la un om la altul se face mai usor sau mai greu (de aici gradul de contagiune mai ridicat sau mai scazut) iar caile de transmitere difera in functie de virus. In general insa transmiterea se face prin schimbul de fluide cu o persoana infectata (ex: saliva, sperma, sange etc), prin contact direct (inclusiv strangerea de mana si mai ales prin atingerea plagilor infectate) sau pe calea aerului (prin inspirarea particulelor purtatoare de virusi expirate de o persoana infestata).

Dupa cum aratam insa, virusii se gasesc peste tot in jurul nostru, fiind practic imposibil de evitat infectarea

Exemple de boli datorate infectiilor cu alti virusi comuni inclusiv in Romania despre care cu siguranta ai mai auzit:
– raceli comune
– gripa de Tip A sau Tip B
– rujeola
– varicela
– herpes
– Epstein-Barr
– HIV

Tratamentul impotriva virusurilor

Cum ne tratam impotriva virusurilor?

Ei bine, variantele de tratament difera in functie de virusul despre care vorbim.

Ne place sa spunem ca cel mai bun tratament este preventia, iar in cazul virusurilor preventia inseamna in primul rand evitarea contactului cu persoane infectate sau cu medii in care virusul poate exista combinata cu dezinfectarea periodica a suprafetelor si a spatiilor care ar putea fi contaminate.

O alta modalitate de preventie o reprezinta intarirea sistemului imunitar, deoarece acesta joaca un rol extrem de important in lupta impotriva virusurilor, asa cum vom arata si mai jos.

Din punctul de vedere al medicatiei putem spune ca:

Tatamentul cu antibiotice NU functioneaza impotriva virusurilor. Tratamentul cu antibiotice functioneaza doar in cazul bacteriilor.

– Pentru unii dintre virusi s-au dezvoltat vaccinuri (ex. varicela, rujeola, anumite tulpini de virusi gripali) care, administrate din timp, imunizeaza organismul si astfel se evita infectarea.

– Pentru alti virusi s-au dezvoltat medicamente cum sunt cele antivirale (ex: cele pentru gripa, herpes) si antiretrovirale (pentru HIV). Aceste medicamente au fie rolul de a ajuta sistemul imunitar sa elimine virusul, fie de a tine virusul la cote extrem de scazute pana la indetectabile in organism astfel incat sa nu mai poata cauza boala pe care ar fi provocat-o.

– In cazul anumitor virusi insa, nu exista vaccinuri sau tratamente. In aceste cazuri se trateaza de fapt simptomele asociate infectiei in vederea minimizarii complicatiilor si a efectelor bolii precum si a recuperarii cat mai rapide a bonavului.

Sistemul imunitar - rol cheie in lupta importiva virusurilor

Am enumerat anterior mai multe tipuri de tratamente, diferite in functie de tipul de virus la care ne referim. In toate cazurile insa, sistemul imunitar al organismului joaca un rol cheie.

In cazul unor virusi (ex: virusul gripal), un sistem imunitar eficient reuseste sa elimine total virusii din organism dupa o perioada de timp.

In cazul altora insa (ex. virusul herpetic) sistemul imunitar nu reuseste decat sa tina virusul la cote extrem de mici, insa acesta ramane latent in organism, iar infectia poate reveni mai ales intr-un moment de imunitate scazuta.

Pentru unele virusuri, in urma infectarii organismului, sistemul imunitar reuseste sa creeze anticorpi pe care sa-i detina pe o perioada indelungata de timp (care poate dura pana la toata viata). Astfel, in viitor organismul devine imunizat la respectivul virus, nu se mai poate infecta si implicit nu mai dezvolta respectiva boala.

In acelasi timp, pentru alte tipuri de virusuri (ex. virusurile gripale) sistemul imunitar nu reuseste imunizeze pe termen lung organismul, o noua infectare poate sa reapara oricand dupa vindecare, iar boala poate reveni.

Regula de baza ramane insa aceeasi: cu cat sistemul imunitar este mai puternic, cu atat este mai capabil sa lupte impotriva virusurilor fie pentru dezvoltarea de anticorpi, fie pentru eliminarea totala a virusurilor, fie pentru mentinerea acestora la cote reduse (chiar neidentificabile) impiedicand astfel boala sa revina.

Iar din punctul de vedere al sustinerii sistemului imunitar putem vorbi despre ceea ce vom trata in sectiunea urmatoare si anume:

Mierea de Manuka - tratament naturist - ajutor in lupta impotriva virusurilor.

Propietatile antibacteriene si antifungice ale Mierii de Manuka sunt deja binecunoscute si documentate.

S-a dovedit ca Mierea de Manuka are rezultate acolo unde antibioticele clasice dau gres sau acolo unde agentul patogen a dezvoltat rezistenta la acestea, iar infectia nu mai reactioneaza la tratamentul conventional.

Asadar pentru infectiile cu bacterii si cu fungi, Mierea de Manuka este un foarte bun aliat in schema de tratament.

Problema este insa ca, asa cum am aratat si la inceputul prezentului articol, virusurile nu sunt nici bacterii, nici fungi si nici nu sunt macar considerate organisme vii. Prin urmare, tratamentele antibiotice NU fuctioneaza in cazul virusilor care, prin urmare, nu sunt sensibili nici la proprietatile antibacteriene ale Mierii de Manuka.

Exista anumite studii care arata ca Mierea de Manuka are si proprietati dezinfectante, iar, din acest punct de vedere ar avea o anume influenta si in lupta cu virusurile.

Acestea fiind zise, sa le luam pe rand:

Poate Mierea de Manuka impiedica infectarea cu un anumit virus?
Raspunsul este: “NU!”

Trateaza Mierea de Manuka infectiile virale? Are efect in anihilarea virusilor?
Raspunsul este din nou: “NU!” sau, mai exact “NU in mod direct!”

Desi exista studii care ar sugera ca Mierea de Manuka poate inhiba anumiti virusi gripali.

Atunci cu ce ajuta Mierea de Manuka in tratarea infectiilor virale si in lupta in mpotriva virusurilor?

Raspunsul este:
Mierea de Manuka ajuta! Insa cel mai mare beneficiiu il aduce in mod indirect. Cum anume?

Pe langa puternicele proprietatile antibacteriene pe care le poseda, Mierea de Manuka mai este renumita si pentru capacitatea de sustinere si intarire a sistemului imunitar.

Asa cum am aratat mai sus, in lupta impotriva virusurilor sistemul imunitar are un rol extrem de important, iar un sistem imunitar puternic poate insemna:
– sanse mai mici ca virusul sa se poate inmulti in voie odata intrat in organism
– o lupta mai eficienta in anihilarea si in eliminarea virusurilor din organism
– scurtarea perioadei de manifestare a infectiei si respectiv a bolii
– simptome mai putine si/ sau mai usoare pe perioada infectarii si a bolii
– impiedicarea altor infectii bacteriene oportuniste sa se dezvolte profitand de starea de boala
– combinata cu administrarea de medicamente antivirale pare sa creasca eficienta acestora.
– o recuperare si o vindecare mai usoara si mai rapida

Asadar recomandam cu caldura consumul de Miere de Manuka chiar si pentru a combate infectiile virale dar mai ales pentru a restrange efectele acestora asupra organismului.

Nota: Disclaimer Medical

Miere de Manuka nu este un site web medical. Informatiile incluse in acest site sunt publicate exclusiv cu titlu informativ. Nicio informatie inclusa in prezentul site nu trebuie folosita pentru a pune un diagnostic, pentru a lua o decizie de tratament in cazul eventualelor afectiuni (boli) de care suferiti si nici pentru a inlocui medicamentele prescrise de medicul dumneavoastra. Recomandam ca, in cazul in care doriti sa folositi Mierea de Manuka in scop terapeutic, sa va sfatuiti mai intai cu un medic specializat in afectiunea de care suferiti. Efectele mierii de manuka asupra organismului fiecarui consumator in parte pot varia in functie de diferiti facturi printre care: metabolism, varsta, starea generala de sanatate a organismului, stil de viata etc. Mai multe detalii despre informatiile incluse in prezentul site gasiti in: Termeni si conditii utilizare site.

Mai multe despre Mierea de Manuka

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acordul tau explicit in legatura cu termenii si conditiile de utilizare ale acestui site pe care ii regaseti aici: Termeni si conditii.