Mierea de Manuka: Contraindicatii, precautii si reactii adverse | Administrarea in cazuri de alergii, diabet, pentru copii si altele
- Scris de: Miere de Manuka
- Din categoria: Mierea de Manuka
Desi s-au facut numeroase cercetari pentru a evidentia proprietatile terapeutice si antimicrobiene, studiile nu s-au concentrat si pe eventualele contraindicatii ale Mierii de Manuka, pe reactiile adverse si nici pe situatiile in care aceasta miere trebuie administrata cu precautie.
Practica a demonstrat ca Mierea de Manuka are foarte putine containdicatii si reactii adverse insa, in anumite cazuri ea trebuie administrata cu precautie, iar cateodata doar in urma consultarii cu medicul curant. Prezentul articol enumera principalele cazuri in care recomandam prudenta in consumul de Miere de Manuka atat intern (prin inghitire) cat si extern (prin aplicarea pe piele).
Mierea de Manuka: Contraindicatii, precautii si reactii adverse | Administrarea in cazuri de alergii, diabet, pentru copii si altele
Mierea de Manuka - Contraindicatii, precautii si reactii adverse pentru persoanele cu alergii
Tipuri de alergii in care ar trebuie evitat consumul de Miere de Manuka:
– Alergia la polen – doarece mierea este produsa de catre albine din polen, prin prelucrare, poate declansa reactii alergice si, prin urmare, ea poate fi contraindicata persoanelor cu acest tip de alergie destul de des intalnita.
– Alergia la veninul de albine – orice miere poate contine urme de venin de albine. Mai mult decat atat exista Miere de Manuka cu venin de albine adaugat cum ar fi: Manuka Nectar Ease 250 g – Miere Manuka Originala cu Venin de Albine Nelson Honey
Exista totusi pareri conform carora, cel putin in cazul alergiei la polen, mierea de manuka nu ar cauza nicio problema si nu ar fi contraindicata. Aceasta deoarece in primul rand cantitatea de polen care se regaseste in mierea de manuka este foarte mica si in al doilea rand polenul este inghitit si nu inhalat. Cu alte cuvinte acea cantitate de polen din miere ar fi nesemnificativa iar prin ingerarea urmata de digestia cu ajutorul sucurilor gastrice oricum nu ar putea declansa alergii.
Mai mult decat atat, exista alte pareri care sustin ca in cazul unui consum regulat de miere de manuka s-ar putea ajunge in timp la o desensibilizare a organismului la polen si, prin urmare, s-ar putea chiar scapa de aceasta alergie.
Site-ul nostru recomanda insa prudenta. Daca alergia dumneavoastra la polen sau la venin de albine nu este foarte puternica si daca nu va declanseaza reactii alergice violente care sa va creeze un disconfort major sau care sa va puna chiar viata in pericol, ati putea incerca sa consumati miere de manuka in cantitati foarte mici la inceput, cu monitorizarea foarte atenta a reactiilor pe care le aveti dupa consum. Ulterior ati putea incerca sa mariti doza, insa, din nou, recomandam prudenta, si, ca de obicei, recomandam si sfatul medicului care va urmareste alergia.
Mierea de Manuka - Contraindicatii, precautii si reactii adverse specifice pentru aplicarea pe piele
Mierea de Manuka RAW fiind o miere “cruda”, adica luata direct din stup fara a mai fi prelucrata prin pasteurizare poate contine diverse microorganisme patogene. Aceste microorgaisme sunt in general inofensive atunci cand mierea se consuma intern, deoarece sunt distruse de sucurile gastrice. La aplicarea pe piele insa, in cazul ranilor, eczemelor etc. exista riscul de infectare a acestora si, de aceea, ar putea fi contraindicata folosirea Mierii de Manuka RAW pentru tratarea afectiunilor pielii.
Mierea de Manuka - Contraindicatii, precautii si reactii adverse pentru persoanele cu diabet.
Contraindicatii si precautii de ordin glicemic:
Mierea de manuka are un indice glicemic scazut, de 54 – 59. Cu toate acestea persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui sa consume mierea de manuka numai dupa ce se consulta cu medicul curant si numai cu monitorizarea foarte atenta a variatiilor nivelului glicemiei.
Precautii la aplicarea pe piele pentru tratarea ranilor:
Principala substanta activa din Mierea de Manuka o reprezinta metilglioxalul (MGO). Anumite cercetari au aratat faptul ca, in cazul persoanelor cu diabet, aplicarea Mierii de Manuka pe piele pentru tratarea ranilor (inclusiv a ulceratiilor diabetice) poate avea un efect exact invers, si anume sa intarzie vindecarea.
Mierea de Manuka - Contraindicatii, precautii si reactii adverse in combinarea cu alte medicamente
Mierea de Manuka este un tratament alternativ naturist recomandat atat pentru a fi administrat singur cat si pentru a fi administrat in paralel cu medicatia clasica.
In cele mai multe cazuri, prin efectele sale antibacteriene si prin capacitatea de a intari sistemul imunitar, Mierea de Manuka sporeste efectul tratamentului medicamentos clasic, grabind astfel vindecarea.
Totusi, in cazul in care iei anumite medicamente, te sfatuim sa te consulti cu medicul tau curant inainte de a le combina cu Mierea de Manuka pentru a te asigura ca nu interactioneaza in vreun fel si ca nu exista niciun fel de contraindicatii din acest punct de vedere.
Exemplu: Medicamentele anticoagulante.
Mierea de Manuka are, printre altele, si un efect anticoagulant (impiedica formarea cheagurilor de sange). De aceea este necesara o precautie suplimentara atunci cand este combinata cu medicamentele anticoagulante. Este contraindicata combinarea cu acest tip de medicamente deoarece poate dubla efectul acestora, iar in cazul unor sangerari, exista riscul de a se incetini inchiderea ranilor.
Mierea de Manuka - Contraindicatii, precautii si reactii adverse in functie de varsta
Contraindicatii pentru copii:
Mierea de Manuka, la fel ca toate celelalte sortimente de miere, nu este indicata copiilor cu varsta mai mica de un an. Motivul il reprezitna faptul ca, orice miere, inclusiv cea de Manuka, atat cea RAW cat si cea pasteurizata, poate contine mici cantitati dintr-o bacterie care se numeste Clostridium botulinum. Sistemul digestiv al bebelusilor nu este pe deplin dezvoltat sa se descurce cu aceeasta bacterie si de aceea exista un risc crescut de infectare. Boala care se declanseaza in acest caz se numeste botulism si este o forma de toxiinfectie alimentara.
Luand in considerare acest risc, mierea de manuka este contraindicata copiilor sub varsta de 1 an, iar multi specialisti sustin ca ar trebui administrata cu precautie chiar pana la varsta de 24 de luni (2 ani).
Contraindicatii botulism pentru adulti:
Sistemul digestiv la persoanele adulte este pe deplin dezvoltat, si asftel nu sunt riscuri notabile de infectare cu Clostridium botulinum sau cu alte microorganisme pe care Mierea de Manuka, inclusiv cea RAW, le poate contine.
Mierea de Manuka - Contraindicatii si precautii pentru femeile insarcinate si care alapteaza
Avand in vedere contraindicatia mierii de manuka pentru copii de sub 1 an din cauza riscului de botulism (vezi mai sus), unii specialisti sustin ca ar fi contraindicata si in sarcina precum si in perioada alaptarii.
Totusi, parerile sunt impartite, deoarece sistemul digestiv al mamei este pe deplin dezvoltat si capabil sa neutralizeze Clostridium botulinum, astfel incat sa nu-l transmita mai departe spre bebelus.
De aceea se considera ca fiind sigur consumul mierii de manuka in sarcina si alaptare, daca acesta se face in cantitati normale de uz alimentar.
Ceea ce nu s-a cercetat insa suficient este efectul pe care il are un consum intens de uz medicinal al mierii de manuka de catre mama asupa fatului sau asupra bebelusului.
Consideram, in concluzie ca fiind contraindicat consumul in scop medicinal al meirii de manuka (in cantitati ridicate sau cu grad ridicat de putere) in timpul sarcinii sau alaptarii, pentru a nu supune fatul sau bebelusul la un potetnial risc si pentru a ramane in zona considerata sigura de majoritatea expertilor.
Alte contraindicatii si precautii legate de administrarea si consumul Mierii de Manuka
Caldura extrema:
Este contraindicata incalzirea la temperaturi ridicate a Mierii de Manuka deoarece acest procedeu distruge o parte dintre componentele binefacatoare ale sale.
Astfel, nu se va folosi Miere de Manuka in:
– produse ce presupun coacere (prajituri, tarte etc)
– ceai sau cafea, decat dupa ce acestea s-au racit
Noi studii apar periodic in legatura cu efectele adverse si contraindicatiile Mierii de Manuka. Ne straduim sa te tinem la curent cu ele si sa tinem acest articol cat mai actualizat. Totodata insa, te sfatuim sa verifici si cu medicul tau curant daca esti in siguranta atunci cand combini Mierea de Manuka cu tratamentul pe care il urmezi sau cand o folosesti pentru afectiunea de care suferi.
Surse:
WebMD
Medical News Today
Tags:
contranidicatiile mierii de manuka, miere manuka reactii adverse si contraindicatii, precautii in consumul mierii de manuka, contraindicatii miere de manuka RAW, efecte adverse si contraindicatii miere de manuka