Miere de Manuka: Preturi | Ce influenteaza pretul si cum gasesc Miere de Manuka mai ieftina?
- Scris de: Miere de Manuka
- Din categoria: Mierea de Manuka
In acest articol: Totul despre pretul Mierii de Manuka.
Articolul raspunde la o serie de intrebari cum ar fi: Care sunt preturile corecte pentru Mierea de Manuka? De ce pretul este atat de ridicat pentru acest tip special de miere? Care sunt factorii care influenteaza pretul Mierii de Manuka? Cum pot alege o Miere de Manuka originala, potrivita pentru ceea ce am eu nevoie, dar mai ieftina?
Pentru catalogul cu preturi mergi direct la:
Continua lectura:
Proprietatile terapeutice ale Mierii de Manuka sunt cunoscute in intreaga lume. Se stie deja ca este considerata cel mai puternic antibiotic si antimicotic natural. Ceea ce frapeaza insa inca de cand faci cunostinta cu Mierea de Manuka este pretul ei neobisnuit de mare in comparatie cu alte tipuri de miere. Si astfel se nasc intrebarile: De ce este atat de scumpa? De unde rezulta pretul acesta atat de mare? Este pretul acesta justificat?
Sa luam lucrurile pe rand si sa vedem mai intai cum se produce Mierea de Manuka autentica si care sunt costurile pe care pretul ei trebuie sa le acopere.
Miere de Manuka: Preturi | Ce influenteaza pretul si cum gasesc Miere de Manuka mai ieftina?
Costurile suplimentare speciale ce influenteaza pretul Mierii de Manuka
Miere de Manuka: Preturi
Orice tip de miere are anumite costuri de productie care se vor reflecta in final in pretul de vanzare. Pentru Mierea de Manuka insa, exista si costuri suplimentare de productie, specifice, cu care celelalte tipuri de miere nu se confrunta. Iar acestea sunt unele dintre cauzele care determina un pret mult mai ridicat.
Transportul stupilor influenteaza pretul Mierii de Manuka
Mierea de Manuka provine, asa cum arata si numele si asa cum este foarte bine cunoscut, din nectarul florilor arbustului de manuka.
Insa Mierea de Manuka originala si de calitate provine din arbustii de manuka ce cresc in mod spontan si natural (nu sunt cultivati) in zonele cele mai salbatice din Noua Zeelanda.
Aceste zone se afla la mare distanta de orase si de civilizatie, sunt zone total neatinse de mana omului, total lipsite de agenti poluanti si de chimicale. Transportul stupilor spre si dinspre astfel de zone reprezinta o operatiune destul de dificila, deoarece nu exista drumuri de acces.
Unele dintre aceste zone sunt atat de izolate, incat accesul nu se poate face decat cu ajutorul elicopterului. Acest fapt inseamna ca stupii sunt dusi pe calea aerului, cu ajutorul elicopetrului la inceputul perioadei de inflorire a arbustilor de manuka si sunt luati inapoi pe aceeasi cale in momentul in care aceasta perioada a trecut.
Comvita si Manuka Health sunt unele dintre companiile care declara ca produc mierea din astfel de zone.
Iata deci un prim cost care se reflecta in pretul ridicat al Mierii de Manuka: transportul.
Mierea de Manuka poate fi produsa in cantitati limitate - rezultand un pret mai ridicat
Un alt motiv pentru care pretul Mierii de Manuka originale este ridicat, il reprezinta cantitatea limitata ce poate fi produsa pentru acest tip de miere. Limitarile sunt date in primul rand de aria geografica restransa in care arbustul de manuka creste in mod nativ si din care Mierea de Manuka originala este produsa: zonele salbatice de deal ale Noii Zeelande, iar pe de alta parte limitarile sunt date de perioada scurta de inflorire a acestor arbusti: doar 2 pana la maxim 6 saptamani pe an.
Testarea oficiala - o alta cauza a pretului ridicat pentru Mierea de Manuka
Fata de cele de mai sus, mai este un aspect foarte important care contribuie la pretul crescut al Mierii de Manuka, si anume: testele de laborator.
Noua Zeelanda are reglementari foarte stricte in legatura cu mierea care are dreptul sa aiba pe eticheta denumirea de “Manuka”. Incepand cu data de 5 februarie 2018, Ministerul Industriilor Primare din Noua Zeelanda impus ca fiecare lot de miere sa treaca testul Manuka Honey Science Definition inainte sa poata fi considerata “manuka”.
Testarea vizeaza cinci atribute esentiale pe care Mierea de Manuka trebuie sa le detina, atribute care se determina prin intermediul a 2 teste obligatorii:
Test 1 – Testul chimic – care verifica prezenta obligatorie a urmatoarelor patru compusi chimici in Mierea de Manuka: Phenyllactic acid, Methoxyacetophenone, Methoxybenzoic acid si Hydroxyphenyllactic acid, si totodata stabileste limitele de concentratie pe care aceste substante trebuie sa le aiba.
Test 2 – Testul ADN-ului – care verifica prezenta ADN-ului de polen de manuka in miere.
Testarea se face doar in laboratoare acreditate.
Mierea care nu indeplineste toate conditiile de mai sus este considerata ca fiind non-Manuka.
Este asadar evident ca toti producatorii de Miere de Manuka au din start costuri de productie mult mai ridicate decat cei care produc alte tipuri de miere, iar toate aceste costuri se vor reflecta in final in preturi.
Pretul Mierii de Manuka este influentat de tara de origine
Miere de Manuka: Preturi
Desi Noua Zeelanda are standardele de calitate cele mai inalte impuse Mierii de Manuka pentru export, trebuie sa mentionam ca ea nu este singura tara producatoare a acestui tip de miere.
Australia are de asemenea o importanta productie de Miere de Manuka, arbustul de manuka creste si aici, exista indicii ca in Australia Mierea de Manuka s-ar fi recoltat din timpuri inca mai stravechi si exista voci care sustin ca proprietatile mierii din aceasta tara sunt inca mai puternice decat ale mierii din Noua Zeelanda.
Site-ul nostru nu tine partea nimanui in aceasta disputa internationala, insa, Mierea de Manuka ce poate fi comandata online in Romania pare sa fie putin mai ieftina daca provine din Australia fata de cea care provine din Noua Zeelanda.
Spre exemplu, sa comparam preturile urmatoarelor 3 borcane cu Miere de Manuka, toate avand:
– aceeasi concentratie de metilglioxal (substanta activa) – MGO 300
– acelasi gramaj – 250 g.
Dupa cum se observa, Mierea de Manuka din Australia este mai ieftina.
Un alt exemplu: 2 borcane cu Miere de Manuka, ambele avand:
– aceeasi concentratie de metilglioxal (substanta activa) – MGO 500
– acelasi gramaj – 250 g.
Din nou exista diferente de pret, iar Mierea de Manuka din Australia este mai ieftina.
Concentratia de nectar de manuka din componenta influenteaza pretul Mierii de Manuka: miere monoflora vs poliflora
Miere de Manuka: Preturi
Dupa cum afirmam si in alte articole ale noastre, din cauza distantelor considerabile pe care albinele le parcurg in zbor si din cauza faptului ca albinele au nevoie de o dieta variata, nicio miere de Manuka nu va fi 100% dintr-o singura sursa de nectar.
Astfel, se face distinctia dintre:
– Miere de Manuka poliflora – reprezinta mierea care are in compozitie o cantitate importanta de nectar de floare de manuka, insa continte totodata si mari cantitati din nectarul altor plante
– Miere de Manuka monoflora – reprezinta mierea care are in compozitie o mare cantitate de nectar din floare de manuka si cantitati mult mai mici din nectarul altor plante.
In mod evident, cu cat cantitatea de nectar de arbust de manuka este mai mare, cu atat puterea terapeutica a mierii este mai semnificativa.
Toti producatorii de Miere de Manuka iau in considerare in scala lor de indici concentratia de nectar de manuka din mierea lor, insa Wedderspoon a conceput o scala de masurare care spune in mod clar ce procent din nectar provine din manuka.
Sistemul KFactor™, marca inregistrata a producatorului Wedderspoon, este unul foarte complex si tine seama de foarte multi factori insa:
KFactor 12+ – inseamna concentratie minima garantata de 65% nectar de manuka – este considerata miere poliflora
KFactor 16+ – inseamna concentratie minima garantata de 75% nectar de manuka – este considerata miere monoflora
Kfactor 22+ – inseamna concentratie de minim 90% nectar de manuka – miere monoflora extrem de rara
Cele mai raspandite pe piata sunt KFactor 12+ si KFactor 16+. Diferenta dintre calitatile lor terapeutice este esentiala, fapt care se reflecta si in pret.
Sa comparam preturile a 2 borcane cu Miere de Manuka, ambele avand:
– aceeasi producator: Wedderspoon
– acelasi gramaj – 250 g.
Dupa cum se vede preturile difera iar Mierea de Manuka KFactor 12+ este mai ieftina.
Calitatile terapeutice influenteaza pretul Mierii de Manuka
Miere de Manuka: Preturi
Asa cum am aratat si mai sus atunci cand am vorbit despre mirea monoflora si poliflora, nu toate Miereile de Manuka au aceleasi proprietati terapeutice.
Pentru a indica gradul de actiune terapeutica, fiecare producator de Miere de Manuka apeleaza la cate un sistem de clasificare, la o scara de indici (ex: MGO, UMF, MGS etc). Fiecare astfel de sistem de clasificare ia in considerare mai multi factori, dar toate se raporteaza si la concentratia de metilglioxal (principala substanta activa din Mierea de Manuka).
Prin urmare toate se pot converti in indici MG / MGO (metilglioxal).
Daca doresti sa citesti mai multe informatii despre clasificarea Mierii de Manuka, iti recomandam articolul nostru dedicat:
Mierea de manuka – Clasificare – Ghid Complet – UMF, MGO, KFactor, MGS – Tot ce trebuie sa stii despre clasificarea Mierii de Manuka
Pentru toate aceste sisteme de clasificare regula ramane aceeasi: cu cat valoarea este mai mare, cu atat calitatile terapeutice ale mierii sunt mai semnificative si cu atat mai mult pretul creste.
Sa luam spre exemplu urmatoarele produse care:
– au acelasi producator – Manuka Health
– au acelasi gramaj – 500 g
Ceea ce difera este gradul de activitate terapeutica reflectat prin concentratia de metilglioxal, indicele MGO:
– MGO 100 + – nivel de baza
– MGO 250+ – nivel util
– MGO 400+ – nivel superior
– MGO 550+ – nivel ridicat
MGO 100+
Pret la data redactarii:
168.08 RON
MGO 250+
Pret la data redactarii:
242.55 RON
MGO 400+
Pret la data redactarii:
365.40 RON
MGO 550+
Pret la data redactarii:
553.85 RON
UMF sau Unique Manuka Factor este un alt sistem de clasificare al Mierii de Manuka. Acest sistem ia in considerare atat concentratia de metilglioxal (MGO) cat si alti factori cum ar fi activitatea non peroxica (NPA), concentratia de dihidroxiacetona (DHA) si concentratia de leptosperina.
In detaliu despre UMF poti sa citesti in articolul nostru dedicat:
Mierea de manuka – Clasificare – Ghid Complet – UMF, MGO, KFactor, MGS – Tot ce trebuie sa stii despre clasificarea Mierii de Manuka
Ceea ce trebuie sa stii insa este ca si in cazul indicilor UMF ca si in cazul indicilor MGO, cu cat valoarea este mai mare, cu atat proprietatile terapeutice sunt mai puternice:
UMF 5+ – activitate antibacteriana cu nivel scazut
UMF 10+ – activitate antibacteriana medie
UMF 15+, UMF 18+ – activitate antibacteriana puternica
UMF 20+ – activitate antibacteriana superioara
Diferenta in calitatile terapeutice se reflecta in mod evident si in pret.
Cu cat indicele UMF este mai ridicat, cu atat pretul Mierii de Manuka este mai mare.
Sa luam spre exemplu urmatoarele produse care:
– au acelasi producator – Happy Valley – Noua Zeelanda
– au acelasi gramaj – 250 g
Singurul lucru care difera si care influenteaza pretul este indicele UMF
Miere de Manuka Premium Originala UMF 5+ (MGO 100+) Happy Valley - 250g
UMF 5+
Pret la data redactarii:
108.52 RON
Miere de Manuka Premium Originala UMF 10+ (MGO 250+) Happy Valley - 250 g
UMF 10+
Pret la data redactarii:
145.70 RON
Miere de Manuka Premium Originala UMF 15+ (MGO 500+) Happy Valley - 250 g
UMF 15+
Pret la data redactarii:
305.19 RON
Miere de Manuka Premium Originala UMF 18+ (MGO 700+) Happy Valley - 250 g
UMF 18+
Pret la data redactarii:
388.37 RON
Miere de Manuka Premium Originala UMF 20+ (MGO 800+) Happy Valley - 250g
UMF 20+
Pret la data redactarii:
553.34 RON
Pretul Mierii de Manuka difera si in functie de magazinul online prin care achizitionezi
Miere de Manuka: Preturi
Exista mai multe magazine online care ofera Miere de Manuka pe piata din Romania iar preturile difera usor de la unul la altul.
Sa luam spre exemplu un acelasi produs care se gaseste in oferta mai multor magazine online:
Miere de Manuka Originala MGO 100+
– Producator – Manuka Health
– Gramaj – 250 g
si sa vedem cum variaza preturile in functie de magazinul online prin care o achizitionam.
Miere de Manuka Originala MGO 100+ Manuka Health - 250 g
Diferente de pret mai semnificative sunt la produsele mai scumpe.
Sa luam un alt exemplu din oferta mai multor magazine online:
Miere de Manuka Originala MGO 550+
– Producator – Manuka Health
– Gramaj – 500 g
si sa vedem cum variaza preturile in functie de magazinul online prin care o achizitionam.
Miere de Manuka Originala MGO 550+ Manuka Health - 500 g
Acestia sunt factorii esentiali care influenteaza pretul mierii de manuka. Ne-am straduit sa va prezentam totodata si cateva metode prin care sa gasiti miere de manuka mai ieftina.
Preturile mierii de manuka se afla intr-o continua dinamica, insa ne straduim sa tinem acest articol cat mai actualizat si sa revenim asupra lui atunci cand apar modificari majore sau noi informatii.
Produse din Miere de Manuka
Tags:
miere de manuka preturi, preturile mierii de manuka, miere de manuka pret, pret miere de manuka, miere de manuka, pret, preturi, miere de manuka ieftina