Miere de Manuka: Tratament Naturist pentru Helicobacter Pylori | Informatii detaliate
- Scris de: Miere de Manuka
- Din categoria: Mierea de Manuka
Activitatea antimicrobiana a mierii de manuka este deja foarte cunoscuta. Metilglioxalul (MGO) alaturi de toate celelalte substante ce se regasesc in mierea de manuka au capacitatea dea actiona ca un adevarat antibiotic natural cu eficienta dovedita in lupta impotriva a numeroase bacterii printre care si Helicobacter Pylori.
Acolo unde antibioticele clasice au dat gres, mierea de manuka se poate dovedi un foarte bun tratament alternativ naturist pentru prevenirea si tratarea infectiilor cu Helicobacter Pylori. Aceasta deoarece, pe langa importantele proprietati antibacteriene, mierea de manuka are in acelasi timp si proprietati anti biofilm, impiedicand astfel dezvoltarea rezistentei care se poate instala in cazul antibioticelor conventionale.
Despre toate acestea si multe altele, in amanunt in cele ce urmeaza.
Miere de Manuka: Tratament Naturist pentru Helicobacter Pylori | Informatii detaliate
Ce este Helicobacter Pylori (H. Pylori)?
Helicobacter Pylori este o bacterie gram-negativa, identificata pentru prima data in anul 1982 de catre doctorii australieni Barry Marchall si Robin Warren.
“Helico” inseamna “spirala” si reflecta forma spiralata a bacteriei.
Ce este infectia cu Helicobacter Pylori?
Infectia cu Helicobacter Pylori apare atunci cand bacteria patrunde in organism, localizandu-se la nivelul tractului digestiv, in special in stomac, la nivelul duodenului si in intestinul subtire.
Desi patrunde intr-un mediul puternic acid, populat de sucurile gastrice din interiorul stomacului, Helicobacter Pylori supravietuieste. Apoi este capabila sa modifice mediul in care traieste, reducandu-i aciditatea pentru a se putea dezvolta.
Forma sa de spirala in care a evoluat, o ajuta sa patrunda, asemeni unui burghiu, prin mucoasa protectoare a stomacului, a duodenului sau a intestinului subire, pana in peretele acestora unde se localizeaza.
Ajunsa acolo, se pune la adapost atat de acidul stomacal cat si de sistemul imunitar al organismului, asigurandu-se astfel ca nu poate fi distrusa si ca se poate dezvolta in voie.
Cum se transmite infectia cu Helicobacter Pylori?
Infectia cu Helicobacter Pylori este foarte raspandita in randul populatiei. Se estimeaza ca peste 50%-60% din populatia adulta este infectata cu acesta bacterie parazita. Pentru Romania, procentul se pare ca este inca mai ridicat, fiind estimat undeva la 70%-75%.
Transmiterea infectiei se face prin contactul cu saliva sau cu alte lichide corporale ale unei persoane infectate, prin consumul de apa nepotabila, prin ingerarea de alimente contaminate, prin folosirea toaletelor publice fara a te spala bine pe maini etc.
Persoane cu risc crescut de infectare cu Helicobacter Pylori
Cel mai crescut risc deinfectare cu Helicobacte Pylori il au copiii din cauza spalatului pe maini deficitar. Majoritatea adultilor care menifesta simptome s-au infectat in perioada copilariei.
Un risc mare de infectare il au si persoanele din zonele unde apa potabila lipseste sau este contaminata, cele care locuiesc cu o persoana infectata, in locuinte fara apa calda etc.
Probleme de sanatate si complicatii cauzate de Helicobacter Pylori
Infectia cu Helicobacter Pylori este de cele mai multe ori asimptomatica, insa atunci cand se manifesta ea pare sa fie principala cauza a bolilor gastrice, in special gastrita, care ulterior se poate transforma in ulcer.
Pana la identificarea acestei bacterii se considera ca gastrita si ulcerul sunt provocate de factori de mediu cum ar fi: stresul, alimentele picante, fumatul etc.
Dupa descoperirea Helicobacter Pylori in anul 1982, s-a constatat ca aceasta este cauza celor mai multe probleme de sanatate de la nivelul tractului digestiv, printre care enumeram:
– gastrita
– polipi stomacali
– ulcer gastric
Toate aceste afectiuni pot conduce la complicatii serioase cum ar fi:
– hemoragii interne – atunci cand ulcerul perforeaza un vas de sange din peretle stomacal
– perforarea peretelui stomacal – atunci cand ulcerul avanseaza
– peritonita
– risc crescut de cancer stomacal
Simptome ale infectiei cu Helicobacter Pylori
Pot trece multi ani de la momenul infectiei si pana la aparitia primelor simptome, iar multe persoane pot ramane asimptomatice toata viata.
Atunci cand apar simptomele pot fi de la foarte usoare pana la foarte severe, fiind direct corelate cu gravitatea evolutiei bolii.
In cazul in care ne confruntam doar cu o gastrita, simptomele de obicei se rezuma la:
– durere cu senzatie de arsura in stomac (in capul pieptului) care se poate maifesta mai ales cand stomacul se goleste (intre mese) si care poate sa dispara dupa ce mancam sau luam un antiacid.
Un ulcer aflat la inceput poate da urmatoarele simptome:
– senzatie de balonare
– senzatie de stomac plin – lipsa senzatiei de foame
– senzatie de greata
– voma
– pierdere in greutate fara un motiv aparent.
Ulcerele pot cauza sangerari in interiorul stomacului sau a intestinului caz in care poti avea oricare ditnre urmatoarele simptome:
– fecale de culoare rosu inchis sau negru, sange in fecale
– dificultati de respiratie
– ameteala sau stari de lesin
– senzatie de oboseala accentuata fara motiv
– voma cu urme de sange
– paloare
– dureri puternice in stomac
In anumite cazuri, infectiile cu Helicobacter Pylori pot cauza cancer stomacal. In acest caz simptomele apar gradual, progresiv si pot include oricare dintre:
– dureri de stomac, umflarea abdomenului
– senzatie de greata
– lipsa senzatiei de foame
– senzatie de plin dupa o cantitate mica de mancare
– voma
– pierderea in greutate fara un motiv aparent
Diagnosticarea infectiei cu Helicobacter Pylori
Diagnosticarea infectiei cu Helicobacte Pylori se face in urma unor analize medicale cum ar fi:
– analiza sangelui si a fecalelor
– endoscopie gastrointestinala
– computer tomograf
– radiografie cu substanta de contrast
Tratementul cu antibiotice al infectiei cu Helicobacter Pylori
Tratamentul infectiilor cu Helicobacter pylori este unul dificil si presupune o combinatie de antibiotice puternice. Problema principala in tratarea acestei infectii o preprezinta faptul ca aceasta bacterie se adapteaza foarte usor la antibiotice, dezvoltand rezistenta la acestea.
Tratamentul impotriva infectiei cu Helicobacter Pylori se face numai pe baza de prescriptie medicala si difera in functie de afectiunea pe care infectia a provocat-o.
In general insa este vorba despre o combinatie de doua antibiotice puternice (cel mai adesea de claritromicina si amoxicilina) incluse intr-o schema de tratament care se administreaza pe o durata de 14 pana la 21 de zile.
Atentie!
Deoarece Helicobacter Pylori este o bacterie care se adapteaza foarte usor, este necesar ca tratamentul sa fie prescris cu foarte mare atentie si sa fie urmat foarte strict, fara abateri. In caz contar, bacteria poate dezvolta rezistenta la antibiotic, devenind astfel si mai greu de vindecat.
Mierea de Manuka in tratamentul infectiilor - Proprietati antibacteriene
Principala substanta activa din mierea de manuka, metilglioxalul (MGO), are puternice proprietati antibacteriene.
Pe langa metilglioxal, mierea de manuka mai contine si alte substante antibacteriene si antiseptice: dihidroxiacetona, leptosperina, acidul fenillactic, acidul metoxibenzonic etc.
Toate acestea impreuna fac din mierea de manuka un adevarat cocktail antibiotic natural ce ajuta in lupta impotriva unei game largi de microorganisme printre care: stafilococul auriu, salmonella, E coli, Clostridium difficile si Helicobacter Pylori.
Proprietatile anti biofilm ale Mierii de Manuka
Asa cum atentionam si mai sus, Helicoacter Pylori este o bacterie care se adapteaza foarte usor la atibioticele conventionale. Astfel, daca infectia nu este invinsa din prima schema de tratament, bacteria se adapteaza rapid la mediul ostil, formeaza biofilm si devine rezistenta la antibioticul respectiv.
Biofilmul este o forma de organizare naturala a bacteriilor in care se “sudeaza” practic una de cealalta iar in acelasi timp isi modifica structura, si astfel fac fata mult mai bine diverselor medii ostile, inclusiv celui determinat de prezenta antibioticului.
Avantajul mierii de manuka il reprezinta tocmai proprietatile ei anti biofilm. Substantele prezente in mierea de manuka impiedica bacteriile sa formeze biofilm si astfel nu pot deveni rezistente la antibioticul natural continut in acest tip de miere.
Mierea de Manuka pentru tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori
Medicina foloseste de mii de ani mierea ca remediu natural in multe afectiuni, iar mierea de manuka este inzestrata cu proprietati speciale, net superioare celorlalte tipuri de miere.
Medicina moderna nu s-a preocupat sa efectueze studii cinice extinse care sa constate gradul de eficienta a mierii de manuka in tratarea infectiei cu Helicobacter Pylori.
Exista insa un studiu realizat in anul 1994 de catre Departmentul de Stiinte Biologice al Universitatii din Waikato, Noua Zeelanda, care a dovedit stoparea inmultirii acestei bacterii in vitro dupa 72 de ore de la inceperea administrarii mierii de manuka.
Cum poate functiona tratamentul cu miere de manuka?
Asa cum am mai afirmat pe parcursul articolului, mierea e manuka este in principiu un cocktail de substante antibacteriene si antiseptice. Metilglioxalul este principala substanta activa, iar puterea lui este crescuta de combinatia cu celelalte substante: dihidroxiacetona, leptosperina, acidul fenillactic, acidul metoxibenzonic etc.
In lupta cu Helicobacter Pylori, mierea de manuka poate ajuta in primul rand la calmarea simptomelor gastrice pe care infectia cu aceasta bacterie le determina. Se site ca mierea de manuka este eficienta in tratarea gastritelor, ulcerelor gastrice si a altor afectiun gastro intestinale.
In al doilea rand, tocmai pentru ca sunt mai multe substante active, acestea pot impiedica Hlicobacter Pylori sa dezvolte rezistenta la mierea de manuka si sa formeze biofilm, asa cum dezvolta in cazul antibioticelor clasice care au o singura substanta activa.
Avand in vedere insa faptul ca Helicobacter Pylori este o bacterie greu de invins, ar fi recomandata o miere de manuka cu putere ridicata (cu indici de clasificare cu valori crescute) care are in compozitie o cantitate insemnata de substante active. Valori minime recomandate: MGO 550+, UMF 16+, KFactor 16
Mod de administrare a Mierii de Manuka pentru Helicobacter Pylori
Factor minim recomandat:
MGO 550+ sau UMF 16+ sau KFactor 16 (in functie de sistemul de clasificare al fiecarui producator.
Durata minima a tratamentului:
6 – 8 saptamani
Mod de administrare:
1 – 2 lingurite
de 3 ori pe zi
pe stomacul gol, cu 30 min inainte de masa
Atentionari speciale si contraindicatii in tratamentul Helicobacter Pylori cu miere de manuka
Mierea de manuka are foarte putine contraindicatii, insa exista cazuri in care consumul acesteia nu este indicat sau trebuie efectuat cu precautie.
Doua exemple, cele mai raspandite, cu mentiunea ca nu sunt singurele situatii de acest fel:
– diabet zaharat – desi are un indice glicemic scazut (54 – 59) recomandam consultarea cu medicul curant inaintea inceperii consumului, iar apoi monitorizarea foarte atenta a variatiilor nivelului glicemiei
– persoane alergice la polen sau la venin de albine – orice miere sau produs din miere va contine urme de polen si poate contine venin de albine
Mai multe despre contraindicatiile mierii de manuka puteti citi in articolul dedicat: Mierea de Manuka: Contraindicatii, precautii si reactii adverse | Administrarea in cazuri de alergii, diabet, pentru copii si altele
Surse
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11218379/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074916/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20228250/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4685122/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1294271/pdf/jrsocmed00089-0013.pdf
Produse din Miere de Manuka
Tags:
miere de manuka helicobacter pylori, miere de manuka pentru helicobacter, miere de manuka si helicobacter, miere de manuka forum helicobacter pylori, miere de manuka tratament helicobacter pylori, miere de manuka helicobacter, miere de manuka pentru helicobacter pylori, miere de manuka pt helicobacter pylori, tratament helicobacter pylori cu miere de manuka, miere de manuka pt helicobacter