Miere de Manuka

ALIMENTE CU MIERE DE MANUKA

COSMETICE CU MIERE DE MANUKA

MAGAZINE ONLINE MIERE

PRODUCATORI MIERE DE MANUKA

Miere de Manuka - Beneficii - Proprietati - Recomandari - Indicatii

Miere de Manuka: Beneficii | Proprietati | Recomandari | Indicatii

Beneficiile mierii de manuka incep sa fie din ce in ce mai cunoscute si apreciate si in Romania. Propietatile remarcabile ale acestei mieri faimoase in intreaga lume sunt laudate deopotriva atat de specialisti cat si de catre cei care o consuma.

Dar ce face mierea de manuka sa fie atat de deosebita? Are intr-adevar mierea aceasta proprietati speciale? Iar daca da, care sunt beneficiile consumului mierii de manuka pentru organismul uman si care sunt afectiunile pentru care este indicata?

Miere de Manuka: Beneficii | Proprietati | Recomandari | Indicatii

Miere de Manuka: Beneficii. Ce este Mierea de Manuka?

Mierea de manuka este mierea obtinuta de catre albinele domestice, specia Apis mellifera, din florile arbustilor de manuka, Leptospermum scoparium, ce cresc in mod natural in zonele salbatice din Noua Zeelanda

Astfel rezulta o miere unica in lume, foarte apreciata si foarte des utilizata in medicina naturista, datorita proprietatilor sale curative si datorita numeroaselor beneficii pe care consumul ei le aduce organismului uman.

Miere de Manuka: Beneficiile pentru organism provin din proprietatile sale speciale. Care sunt acestea?

In primul rand mierea de manuka este cel mai nepoluat tip de miere. Arbustul de manuka creste in zonele salbatice din Noua Zeelanda, la mare distanta de orasele aglomerate, in zone adesea acesibile doar cu elicopterul.

Ceea ce o face insa cu adevarat valoroasa este compozitia ei chimica. Mierea de manuka are o combinatie unica de substante active cu proprietati antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare si posibil antivirale, dintre care principala si cea mai cunoscuta este metilglioxanul.

Astfel, datorita acestor proprietati speciale, beneficiile pentru sanatate ale mierii de manuka sunt foarte numeroase, iar pe cele mai importante dintre ele le vom prezenta pe rand in acest articol.

O alta proprietate extraordinara care poate face ca mierea de manuka sa fie foarte eficienta in lupta cu bacteriile rezistente, este aceea de antibiofilm.

Foarte pe scurt si simplu explicat: biofilmul reprezinta o forma de organizare a microorganismelor patogene in care practic acestea se sudeaza una de cealalta si cateodata si de suprafata organelor pe care le afecteaza si in acelasi timp isi modifica structura pentru a se adapta mediului nepropice determinat de antibioaticele pe care le luam pentru a ne trata.

De aceea spunem ca anumite bacterii sau fungi dezvolta rezistenta la antibiotic.

Mierea de manuka are insa proprietati speciale pentru ca, asa cum afirmam si mai sus, este alcatuita dintr-un mix de substante active. Metilglioxalul este cea mai cunoscuta dintre aceste substante si are ponderea cea mai mare, insa nu este singura. Alte substante active extrem de importante din compozitia mierii de manuka sunt: dihidroxiacetona (DHA), leptosperina, acidul phenyllactic, methoxyacetophenone, acidul methoxybenzoic si acidul hydroxyphenyllactic.

Din acest motiv, microorganismele patogene nu pot dezvolta rezistenta la mierea de manuka, asa cum pot dezvolta fata de antibioticele obisnuite. De aici decurg numeroasele beneficii ale folosirii acestui tip de miere in scop terapeutic chiar si in cazul infectiilor grave cu patogeni rezistenti cum ar fi Helicobacter Pylori sau Stafilococul Auriu.

Miere de Manuka: Beneficii in functie de clasificarea ei. Legatura dintre factorii MGO, UMF, KFactor si proprietatile sale benefice.

De ce este important sa cunoastem amanunte despre clasificarea mierii de manuka? Raspunsul este simplu: pentru ca aceasta este in foarte stransa legatura cu proprietatile si cu beneficiile mierii de manuka.

Nu toate mierile de manuka sunt egale.  Este adevarat ca toate tipurile de miere de manuka au in compozitie substante benefice pentru sanatatea umana. Ceea ce difera insa de la o miere la alta este concentratia in care acestea substante active se regasesc.

Iar indicii de clasificare a mierii de manuka reflecta tocmai aceasta concentratie.

Ceea ce este foarte important sa stii, este ca mierea de manuka din Noua Zeelanda este cea mai controlata si mai reglementata miere din lume. Pentru a putea folosi titulatura “manuka”, fiecare lot de miere trebuie mai intai sa treaca printr-un proces de testare in laboratoare independente si certificate. Prin testare se analizeaza inclusiv concentratia de substante active din ea, si astfel se stabileste valoarea indicelui care va putea fi inscriptionat pe borcan.

Desi sunt mai multe sisteme de clasificare a mierii de manuka (si vom descrie cateva pe scurt in continuare), regula principala este aceeasi:

Cu cat valoarea indicelui este mai mare, cu atat concentratia de substante active este mai mare si cu atat proprietatile mierii de manuka sunt mai puternice si cu atat beneficiile pentru santatatea umana sunt mai crescute si mai valoroase.

MGO (metilglioxal)
Sistemul de clasificare poate cel mai renumit, marca inregistrata a producatorului Manuka Health din Noua Zeelanda

MGO 100+ – nivel de baza – beneficii pentru intretinerea si sustinerea sistemului imunitar, tratarea unor afectiuni usoare si fara complicatii cum ar fi: racelile comune si gripele usoare etc.
MGO 250+ – nivel util – benefic in tratarea infectiilor cu microorganisme bacteriene si fungice
MGO 400+ – nivel superior cu efect puternic – beneficii pentru tratarea afectiunilor cronice si acute care nu raspund la alte tratamente conventionale din medicina clasica
MGO 550+ – nivel de activitate foarte ridicat – recomandat in cazul infectiilor foarte rezistente sau care au dezvoltat rezistenta la antibioticele conventionale (ex. benefic in combaterea infectiei cu Helicobacter Pylori)
MGO 850+ – peste 850 mg/kg – nivel de activitate extrem de ridicat – recomandata de aemenea in cazul infectiilor foarte rezistente sau care au dezvoltat rezistenta la tratamentele conventionale.

UMF (“Unique Manuka Factor”)
Sistemul de clasificare conceput de UMF Honey Association din Noua Zeelanda si poate fi utilizat doar de catre producatorii care fac parte din aceasta asociatie cum ar fi: Manukora, Comvita, Kiva and Happy Valley

UMF 0 – 5+ – activitate antibacteriana foarte scazuta – are aceleasi beneficii ca orice alta miere obisnuita.
UMF 5+, UMF 8+ – activitate antibacteriana cu nivel scazut – recomandata ca supliment alimentar normal, parte din dieta obisnuita, beneficii in mentinerea starii de bine a organismului
UMF 10+, UMF 12+ – activitate antibacteriana medie – beneficii in sustinerea sistemului imunitar, adjuvant in tratamentul infectiilor usoare, beneficii pentru ameliorarea unor afectiuni ale pielii.
UMF 15+, UMF 16+, UMF 18+ – activitate antibacteriana puternica – nivel ridicat de fenoli – beneficii pentru prevenirea si combaterea gripei si racelii.
UMF 20+ – activitate antibacteriana superioara – beneficii pentru combaterea infectiilor cu bacterii rezistente la antibiotice, cum ar fi Stafilococul auriu sau Helicobacter Pylori.
UMF 25+ – cea mai ridicata activitate antibacteriana – cel mai ridicat nivel de fenoli – recomandat in tratarea infectiilor foarte rezistente sau care au dezvoltat rezistenta la tratamentele conventionale

KFactor™
Sistemul, marca inregistrata a producatorului Wedderspoon din Noua Zeelanda

KFactor 12 – concentratie de minim 65% polen de Manuka – miere de manuka benefica pentru intretinerea sistemului imunitar si pentru combaterea unor afectiuni usoare precum raceli si gripe.
KFactor 16 – concentratie de minim 75% polen de Manuka – recomandata in cazul racelilor si gripelor puternice si recurente, precum si in cazul infectiilor cu Stafilococul auriu sau cu Helicobacter Pylori
KFactor 22 – concentratie de 90% polen Manuka – puterea curativa a mierii de manuka si beneficiile utilizarii ei sunt la un nivel maxim.

RAW
Mentiunea RAW de pe eticheta mierii de manuka reprezinta faptul ca mierea nu a fos supusa niciunui proces de prelucrare. Nu a fost pasteurizata, nu a fost prelucrata chimic, nu i s-au adaugat conservanti, iar cand a fost recoltata din stup, fagurele nu a fost incalzit (pentru a fi mai fluida si a se scurge mai repede).

Aceaste inseamna ca mierea de manuka RAW isi mentine absolut toate poprietatile benefice initiale si ca nu se pierde absolut nimic din beneficiile sale pentru organismul uman.

Daca doresti sa afli mai multe detalii despre clasificarea mierii de manuka, te-ar putea interesa si articolul nostru special: Mierea de manuka: Ghid Complet de Clasificare | UMF, MGO, KFactor, MGS | Tot ce trebuie sa stii despre clasificarea Mierii de Manuka

Miere de Manuka: Beneficiile pe care le poti avea daca o consumi

Indiferent daca te gandesti sa consumi miere de manuka in scop pur alimentar (ca pe o miere exotica, sau poate in scop preventiv (pentru intarirea organismului si pregatirea lui pentru o eventuala lupta cu boala) sau in scop terapeutic (pentru tratarea anumitor afectiuni), beneficiile mierii de manuka sunt cu adevarat numeroase.

Dar, sa le luam pe rand:

Mierea de Manuka: Beneficii in alimentatie

Orice tip de miere (naturala, nu sintetica) este un superaliment. Mierea de manuka, o miere unica in lume, este cu atat mai valoroasa.

Primul beneficiu pentru alimentatie este acela ca este un indulcitor foarte sanatos, cu mult superior zaharului. Are un idice glicemic mic spre mediu 54 – 59, fata de zahar care are un idice glicemic mare, peste 70 si ajungand pana la 90.

De ce este important acest indice glicemic mic comparativ cu zaharul? Pentru ca indica faptul ca mierea de manuka ar putea fi folosita si de catre persoanele cu diabet (atentie! in cantitati mici, cu precautie si cu atenta monitorizare a valorilor glicemiei) sau de catre persoanele aflate in cura de slabire dar care au pofta de ceva dulce.

Chiar si persoanele fara probleme de sanatate sau care nu doresc neparat sa piarda in greutate pot avea numeroase beneficii prin folosirea mierii de manuka pe post de indulcitor in locul zaharului, deoarece, asa cum spuneam, aceasta este mult mai sanatoasa. Copiii, care sunt mari iubitori de dulce si care consuma dulciuri in mod frecvent, ar putea beneficia foarte mult de pe urma acestei alternative sanatoase.  Astfel mierea de manuka poate fi folosita in compozitia deserturilor, pentru a indulci bauturi cum ar fi ceaiul sau limonada, in compozitia diverselor smoothie-uri, sau pur si simplu pe un biscuite sau pe o felie de panie cu unt.

In cazul in care dorim sa includem mierea de manuka in dieta obisnuita si sa o folosim doar in scop alimentar, atunci recomandam alegerea unei mieri cu indice de putere mai mic: MGO 100+

Mierea de Manuka: Beneficii in prevenirea bolilor (consum in scop profilactic).

Una dintre proprietatile principale ale mierii de manuka este aceea ca intareste sistemul imunitar. Ca o consecinta acesta este capabil sa lupte mult mai bine in cazul unei eventuale imbolnaviri, iar simptomele (atunci cand apar) sa fie mult mai usoare.

Mierea de Manuka: Beneficii in tratarea diverselor afectiuni (consum in scop terapeutic)

In al treilea rand, mierea de manuka poate fi folosita in scop terapeutic intr-o multime de afectiuni.

Pe langa faptul ca sustine sistemul imunitar in lupta cu boala care deja s-a instalat, acest tip de miere este cel mai puternic antibiotic natural cu puternice proprietati antibacteriene, antifungice si posibil antivirale.

Mierea de manuka: beneficii pentru intregul organism

Deoarece proprietatile antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii si posibil antivirale ale mierii de manuka au un spectru foarte larg, consumul de miere de manuka aduce beneficii notabile in foarte multe afectiuni.

O lista a celor mai importante dintre aceste afectiuni poti ragasi mai jos, fara sa avem insa pretentia ca le-am epuizat pe toate.

Tocmai pentru ca sunt foarte multe, am incercat sa le grupam pe categorii.  

Beneficiile mierii de manuka pentru starea generala de sanatate a intregului organism

Sistem imunitar slabit
Refacerea dupa boala
Detoxifiere
Alergii
Imbunatateste calitatea somnului – stimuleaza productia de melatonina
Reduce inflamatiile
Energie
Dureri de cap si migrene
Febra
Neutralizarea PH-ului
Superaliment – aport nutritiv ridicat
Stres oxidativ
Sanatatea ochilor

Mierea de manuka si beneficiile sale pentru sistemul gastro-intestinal

Aciditate si reflux gastric – o proprietate importanta a mierii de manuka este capacitatea acesteia de a neutraliza aciditatea crescuta din stomac si de a aduce nivelul PH-ului la valori optime.

Afectiuni gastro-intestinalebeneficiile mierii de manuka pentru sistemul gastro-intestinal sunt numeroase. La fel de numeroase sunt si afectiunile gastro-intestinale ce pot fi tratate cu ajutorul multiplelor feluri in care acest tip de miere actioneaza. In primul rand, mierea de manuka actioneaza in sensul restabilirii PH-ului optim al organismului, actioneaza inclusiv ca si pansament stomacal. Totodata prin efectul ei antibacerian combate microorganismele nocive care determina aparitia afectiunilor gasto-intestinale cum sunt gastrita si ulcerul gastric, balonari, colon iritabil etc.

Colesterol marit – mierea de manuka este benefica si in lupta cu colesterolul marit deoarece contine antioxidanti care au proprietatea de a combate cresterea nivelului acestuia. Prin combaterea colesterolului marit, miera de manuka ajuta in mod indirect si la combaterea hipertensiunii arteriale si altor probleme ale sistemlui circulator, ajuta la reducerea riscului de accident vascular si este totodata de ajutor si in lupta cu kilogramele in plus.

Hemoroizi si fisuri analereduce sezatia de durere datorita efectului ei de a restabili nivelul optim la PH-ului, reduce inflamatia datorita efectului sau antiinflamator si ajuta la vindecarea mai rapida pielii datorita efectului nutritiv si antimicrobian.

Miere de manuka: beneficii in lupta cu infectiile determinate de microorganisme patogene

Candida – candida este o ciuperca prezenta in mod normal in organismul uman si care coabiteaza intr-un echilibru cu alte micoroganisme fara a provoca probleme de sanatate. In anumite situatii insa, majoritatea legate de dezechilibre in PH-ul organismului si de dezechilibre in cantitatea de flora benefica existenta in organism, candida se poate inmulti necontrolat. Atunci apare infectia cu candida, adesea recurenta, cu toate simptomele ei neplacute. Mierea de manuka are mari beneficii si in lupta cu candida actionand in mai multe moduri: prin restabilirea nivelului optim al PH-ului, prin intarirea sistemului imunitar si prin proprietatile sale antifungice pe care le detine alaturi de cele antibacteriene,

Helicobacter Pylori – bacterie foarte rezistenta ce poate provoca gastrita, care poate evolua spre ulcerul gastric care mai apoi poate evolua spre cancer. Mierea de manuka poate avea efect in combaterea Helicobacter Pylori si tratarea infectiei cu acesta, prin proprietatea sa de antibiotic natural dublata de proprietatea antibiofilm. Mult mai in detaliu despre beneficiile mierii de manuka in combaterea Helicobacter Pylori puteti citi in articolul dedicat: Miere de Manuka: Tratament Naturist pentru Helicobacter Pylori | Informatii detaliate

Herpes
Ciuperci ale unghiilor sau piciorul atletului
Paraziti intestinali
Stafilococul auriu
E-coli
Clostidium dificile
Salmonella
Alte micororganisme patogene: Citrobacter freundii, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)

Beneficiile mierii de manuka pentru ameliorarea afectiunilor cailor respiratorii

Raceala si gripa – ajuta organismul in lupta cu raceala si gripa prin sustinerea si intarirea sistemului imunitar, prin efectul antimicrobian si reduce simptomele datorita efectului antiinflamator

Dureri de gat – datorita efectului antibacterian si antiinflamator pe de o parte combate bacteriile responsabile de durerea in gat iar pe de alta parte calmeaza zona inflamata.

Sinuzita – amelioreaza simptomele sinuzitei datorita efectului antiinflamator

Miere de manuka: Beneficii pentru sanatatea orala

Ingrijirea dintilor
Ingrijirea gingiilor

Halena – Mirosul neplacut al gurii – aceasta afectiune este determinata de prezenta microorganismelor in cavitatea bucala. Efetul antibactrian al mierii de manuka poate aduce beneficii si in acest caz. Pentru a combate halena se va tine mierea de manuka in gura pret de cateva minute plimband-o si intinzand-o astfel incat sa ajunga in toate zonele cavitatii bucale. Se va evita pentru o perioada de timp consumul altor alimente sau a bauturilor astfel incat mierea sa ramana cat mai mult timp in gura.

In cazul in care ti se pare prea puternic gustul mierii de manuka, o poti dilua in apa, obtinand un fel de apa de gura, pe care sa o folosesti pentru at-i clati viguros gura pret de cateva minute si pentru a face gargara.

Afte bucale

Mierea de manuka: beneficii pentru piele

Mierea de manuka are beneficii si in vindecarea diverselor afectiuni ale pielii determinate fie de ranirea (din diverse cauze) fie de procesul natural de imbatranire.

In cazul tratarii diverselor leziuni ale pielii, mierea de manuka este benefica din doua puncte de vedere. In primul rand, prin efectul sau antibiotic si antiseptic, dezinfecteaza zona pe care este aplicata si creaza o bariera in calea bacteriilor a altor microorganisme car ar putea infecta leziunea respectiva. Proprietatea antiinflamatorie este de asemenea benefica, ajutand totodata si la calmarea senzatiei de durere sau usturime de la nivelul afectinuii pielii. In al doilea rand exista studii care au demonstrat ca mierea de manuka ar avea capacitatea de a grabi vindecarea tesuturilor prin stimularea regenerarii celulare. Astfel ranile se vor inchide mai repede iar cicatricile vor fi mult mai putin vizibile.

Atentie insa, nu recomandam aplicarea pe leziuni ale pielii a mierii de manuka RAW (cruda) deoarece acest tip de miere nu este prelucrata in niciun fel, prin urmare nu este pasteurizata si poate contine ea insasi microorganisme care pot infecta leziunea respectiva.

Recomandam folosirea mierii de manuka sterilizate sau a cremelor si a altor produse dermatologice obtinute din mierea de manuka sau care au in compozitie acest tip de miere.

Cele mai comune tipuri de leziuni ale pielii in cazul carora aplicarea mierii de manuka ar fi benefica datorita proprietatilor ei antibiotice, antiseptice si antiinflamatoare sunt:

Arsurile si ranile – ne referim la cele usoare
Intepaturi de insecte
Acnee
Eczeme si dermatite
Psoriazis – amelioreaza aspectul deteriorat al pielii si reduce senzaria de mancarime
Ulceratii ale pielii
Foliculita in urma epilarii sau barbieritului
Iritatie scutec si altele

Alte beneficii ale mierii de manuka asupra pielii sunt cele de natura cosmetica. Proprietatile benefice in acest domeniu sunt cele: antibacteriene si antiseptice, nutritive, hidratante, de redare a elasticitatii pielii si proprietatile antirid.

Puncte negre – dezinfecteaza zona afectata si ajuta la inchiderea porilor

Albeste si decoloreaza pielea pigmentata (pete aparute prin expunerea la soare sau din cauza imbatranirii)

Cicatrici, inclusiv chirurgicale – prin proprietatile de stimulare a regenerarii celulare ajuta la estomparea lor

Efect antirid pentru fata, gat si maini – efect benefic hranitor asupra pielii, ajuta la redarea elasitcitatii acesteia si a estomparii ridurilor

Diverse tratamente faciale – este folosita atat in stare pura cat si inglobata in diverse creme, masti si alte tratamente faciale naturiste.

Calcaie uscate

Miere de Manuka: beneficii pentru par si pielea scalpului

Matreata
Caderea parului

Produse din Miere de Manuka

Tags:

miere de manuka beneficii, beneficii miere de manuka, miere de manuka recomandari, recomandari miere de manuka, miere de manuka indicatii, indicatii miere de manuka, miere de manuka proprietati, proprietati miere de manuka

Nota: Disclaimer Medical

Miere de Manuka nu este un site web medical. Informatiile incluse in acest site sunt publicate exclusiv cu titlu informativ. Nicio informatie inclusa in prezentul site nu trebuie folosita pentru a pune un diagnostic, pentru a lua o decizie de tratament in cazul eventualelor afectiuni (boli) de care suferiti si nici pentru a inlocui medicamentele prescrise de medicul dumneavoastra. Recomandam ca, in cazul in care doriti sa folositi Mierea de Manuka in scop terapeutic, sa va sfatuiti mai intai cu un medic specializat in afectiunea de care suferiti. Efectele mierii de manuka asupra organismului fiecarui consumator in parte pot varia in functie de diferiti facturi printre care: metabolism, varsta, starea generala de sanatate a organismului, stil de viata etc. Mai multe detalii despre informatiile incluse in prezentul site gasiti in: Termeni si conditii utilizare site.

Mai multe despre Mierea de Manuka

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acordul tau explicit in legatura cu termenii si conditiile de utilizare ale acestui site pe care ii regaseti aici: Termeni si conditii.