Miere de manuka pentru copii | Beneficii | Precautii | Recomandari | Pareri
- Scris de: Miere de Manuka
- Din categoria: Mierea de Manuka
Este buna mierea de manuka pentru copii? Ce beneficii are? Sunt si contraindicatii? Dar precautii? Ce recomandari exista in legatura cu administrarea mierii de manuka la copii? In detaliu despre toate acestea in randurile urmatoare.
Dupa cum se stie mierea de manuka are nenumarate beneficii pentru santatate. Intareste sistemul imunitar, are efect antimicrobian (fiind cel mai puternic antibiotic natural cunoscut), ajuta la intretinerea santatatii pielii si dintilor si multe altele despre care puteti citi in detaliu in articolul nostru dedicat beneficiilor mierii de manuka. Intrebarea este daca poate fi administrata cu acelasi succes si copiilor, si daca da in ce conditii.
Raspunsul nostru foarte pe scurt este: DA, mierea de manuka poate fi administrata cu succes copiilor, cu conditia ca varsta acestora sa fie de minim 1 an si cu precautiile care vor reiesi din randurile ce urmeaza.
Raspunsul nostru pe larg, il regasiti citind acest articol.
Miere de manuka pentru copii | Beneficii | Precautii | Recomandari | Pareri
De ce nu este recomandata mierea de manuka copiilor sub 1 an?
Mierea de manuka este o miere RAW.
Aceasta inseamna ca mierea de manuka este o miere care se regaseste exact in forma in care a fost recoltata din stup. Ea nu a fost prelucrata anterior ambalarii prin niciun procedeu chimic dar mai ales nu a fost pasteurizata deoarece prin procesul de pasteurizare o parte dintre proprietatile ei ar fi diminuate.
Din aceasta cauza mierea de manuka poate contine microorganisme care pot dauna bebelusilor al caror sistem digestiv si al caror sistem imunitar nu s-au dezvoltat inca.
Principalul risc il reprezinta bacteria Clostridium botulinum. Spori ai acestei bacterii se pot afla in mierea de manuka RAW, iar sistemul digestiv si apoi sistemul imunitar ale bebelusului nu ii pot anihila. Astfel, se poate produce infectarea cu Clostridium botulinum, iar din cauza neurotoxinelor periculoase pe care aceasta bacterie le produce, se poate declansa boala numita botulism.
Botulismul este o boala cu care nu se glumeste. Simptomele apar cel mai devreme la 12 ore si cel mai tarziu la 30 de zile de la infectare si constau initial in lipsa poftei de mancare, dificultate de inghitire, constipatie, balonare, pierderea tonusului muscular, letargie si ameteala. In cazul in care copilul nu primeste tratament in timp util boala poate evolua catre paralizia membrelor si a sistemului respirator si chiar catre deces.
Pentru acest motiv se recomanda consumul mierii de manuka RAW numai dupa ce sistemul digestiv si sistemul imunitar al bebelusului sunt destul de dezvoltate ca sa lupte cu aceasta bacteria, adica dupa varsta de 12 luni, si cu precautie pana la 48 de luni.
Cum se introduce mierea de manuka in alimentatia copiilor si bebelusilor
Mierea de manuka sau orice alt tip de miere trebuie introdusa treptat in alimentatia bebelusului tau, la fel cum procedezi cu toate alimentele noi, mai ales cu cele cu potential alergen. La inceput ii vei oferi cantittati mici de miere si vei lasa cateva zile de pauza (4 – 5 zile) pana sa ii oferi din nou. In acest rastimp vei putea observa daca nu cumva apar reactii adverse, caz in care recomandam consultarea imediata a medicului pediatru.
Si in cazul copiilor, este recomandat ca la inceput sa introducem treptat mierea de manuka in alimentatie. Spre deosebire de alte tipuri de miere ce se gasesc in comert si cu care copilul tau poate ca s-a obisnuit deja, aceasta miere chiar este 100% naturala, nepasteurizata, neprelucrata in niciun fel (cei mai multi producatori de miere de manuka ofera miere RAW) si contine multe substante active pe care celelalte tipuri de miere nu le contin sau le contin in cantitati foarte mici. Tocmai de aceea mierea de manuka are proprietati speciale, insa tot de aceea cel mai probabil sistemul digestiv al copilului tau se va intalni pentru prima cu anumite substante ce se afla in compozitia ei.
In principiu exista trei potentiali factori alergeni principali care se regasesc in mierea de albine, inclusiv in cea de manuka: polenul, veninul de albine si chiar mierea in sine (anumite proteine din compozitia ei).
Oricare dintre urmataorele simptome (dar nu numai) pot indica o alergie sau faptul ca ceva nu este in regula cu bebelusul tau, caz in care opresti imediat administrarea si consulti imediat medicul: umflarea anumitor parti ale corpului, reactii cutanate (roseata, mancarimi, urticarie), diaree, varsaturi, dureri de stomac, stare de ameteala, confuzie, slabiciune musculara etc.
Daca totul este in regula si bebelusul sau copilul tau nu prezinta reactii adverse, poti repeta administrarea, recomandabil la inceput tot cu pauze de cateva zile, iar apoi mierea de manuka poate intra in dieta lui normala.
Beneficiile mierii de manuka pentru copii
Beneficiile mierii de manuka sunt numeroase atat pentru adulti cat si pentru copii.
In primul rand, copiii adora dulciurile, iar mierea de manuka este un indulcitor mult mai santos decat zaharul. De aceea poate fi folosita cu succes in dieta de zi cu zi pe post de indulcitor, spre exemplu pentru a indulci laptele cu cereale, in diverse smoothie-uri, in diverse deserturi etc.
In al doilea rand, mierea de manuka poate fi folosita in scop preventiv. Deoarece una dintre calitatile ei este aceea de crestere a imunitatii, persoanele care consuma miere de manuka au un sistem imunitar mai puternic si mai bine pregatit sa lupte in cazul unei eventuale imbolnaviri.
In al treilea rand, mierea de manuka poate fi folosita in scop terapeutic. Pe langa faptul ca sustine sistemul imunitar in lupta cu boala, acest tip de miere este cel mai puternic antibiotic natural cu puternice proprietati antibacteriene, antifungice si posibil antivirale. In plus, datorita mixului de substante active si a proprietatilor ei antibiofilm, microorganismele patogene nu pot dezvolta rezistenta la mierea de manuka, asa cum pot dezvolta fata de antibioticele obisnuite.
Tocmai de aceea ea este recomandata pentru copii pentru tratarea a numeroase afectiuni cum ar fi:
– raceala si gripa: calmeaza durerile in gat, ajuta la vindecare
– infectii cu bacterii si microorganisme rezistente cum sunt: stafilococul auriu, helicobacter pylori, E-coli, Clostridium difficile etc.
– tratarea ranilor, inclusiv a celor produse de arsuri
– calmarea iritatiilor produse de intepaturile de insecte si multe altele
Cum se administreaza mierea de manuka pentru copii
In cazul in care dorim sa folosim mierea de manuka in scop alimentar sau in scop de intretinere (intarirea sistemului imunitar), o putem oferi copiilor fie simpla, fie in combinatie cu alte alimente cum ar fi: o felie de paine cu unt si cu miere, topping peste clatite, peste nuci sau fructe, in compozitia anumitor deserturi, pentru indulcirea ceaiurilor etc.
Atentie!
Prin incalzire, mierea de manuka isi pierde din proprietati. De aceea nu o folositi in preparate care presupun incalzire peste 40° C (prin fierbere, coacere etc) si nici pentru indulcirea preparatelor care sunt inca fierbinti. Spre exemplu, asteptati ca ceaiul sa se raceasca inainte de a adauga mierea de manuka pentru a-l indulci.
In cazul in care dorim sa folosim mierea de manuka in scop terapeutic, atunci aceasta va trebui administrata fara a fi amestecata cu alte alimente, pe stomacul gol, cu 30 min inainte de masa.
Pentru copii, doza uzuala administrata in scop terapeutic este de jumatate de lingurita (cu 30 min inainte de masa), de 2 – 3 ori pe zi.
Atentionari si precautii in consumul de miere de manuka pentru copii
Majoritatea atentionarilor si precautiilor in administrarea mierii de manuka pentru copii au fost deja detaliate in prezentul articol. Le reluam insa mai jos, adaugand si cateva noi:
Varsta copiilor – nu recomandam administrarea mierii de manuka la copii sub 12 luni
Alergiile – recomandam foarte mare precautie in consumul de miere de manuka de catre copiii alergici la polen sau la veninul de albine. Recomandam a se evita total consumul de catre copiii alergici la alte tipuri de miere. Subliniem importanta introducerii treptate a mierii de manuka in alimentatia copilului sau bebelusului cu monitorizarea atenta a eventualelor reactii adverse.
Cantitatea – copiii adora dulciurile si chiar daca mierea de manuka are un indice glicemic relativ scazut, recomandam consumul ei in cantitati moderate
Puterea – nu toate mierile de manuka sunt la fel, iar diferentele sunt date de puterea lor de a lupta cu microorganismele patogene. Aceasta putere se reflecata in indicii de clasificare ai mierii de manuka: MGO (metilglioxal), KFactor, UMF, NPA etc. Ofera copilului tau mierea de manuka cu puterea portivita pentru scopul in care i-o administrezi.
– in scop alimentar si de sustinere a sistemului imunitar, alege o miere de manuka cu un indice cu valoare mai mica, cum ar fi: MGO 100+, KFactor 12, UMF 10+
– pentru afectiuni mai usoare cun ar fi raceala sau gripa alege mierea cu indice ceva mai ridicat: MGO 250+, UMF 15+
– ofera mierea cu indici ridicati cum ar fi MGO 550+ doar pentru tratarea infectiilor severe cu microorganisme rezistente, sau care au dezvoltat deja rezistenta la antibioticele clasice: spre exemplu in cazul infectiilor cu Stafilococul Auriu sau cu Helicobacter Pylori
Mai multe despre indicii ce se regasesc pe etichetele diverselor marci de miere de manuka poti citi in articolul nostru dedicat: Mierea de manuka: Ghid Complet de Clasificare | UMF, MGO, KFactor, MGS
Produse din Miere de Manuka
Tags:
miere de manuka pt copii, miere de manuka pentru copii, miere de manuka copii, miere de manuka la copii, miere de manuka copii pareri, miere de manuka pentru copii forum