Miere de Manuka

ALIMENTE CU MIERE DE MANUKA

COSMETICE CU MIERE DE MANUKA

MAGAZINE ONLINE MIERE

PRODUCATORI MIERE DE MANUKA

Mierea de manuka: Ghid Complet de Clasificare | UMF, MGO, KFactor, MGS | Tot ce trebuie sa stii despre clasificarea Mierii de Manuka

Nu toate mierile de Manuka sunt egale. Proprietatile curative depind de concentratia unei serii de substante pe care mierea de manuka le contine. Aceste concentratii sunt determinate in urma unor teste riguroase, iar rezultatele clasifica Mierea de Manuka in mai multe categorii ce sunt inscrise in etichete cu ajutorul mai multor coduri.

Astfel, regasim pe etichetele Mierii de Manuka indici de clasificare codificati cum ar fi: MGO, UMF, MSG, NPA, KFactor, TA, RAW, Non-GMO. Semnificatia lor, explicata pe larg, in randurile ce urmeaza.

Mierea de manuka: Ghid Complet de Clasificare | UMF, MGO, KFactor, MGS | Tot ce trebuie sa stii despre clasificarea Mierii de Manuka

Consideratii generale utile pentru clasificarea Mierii de Manuka

In primul rand trebuie sa precizam inca de la inceput urmatoarele:

Nu toate mierile de Manuka sunt egale.
si
Nu exista Miere 100% de Manuka.

Mierea de Manuka reprezinta mierea obtinuta din arbustul Manuka, ce creste in mod natural zonele salbatice din sudul Australiei si din Noua Zeelanda.

Deoarece este un arbust salbatic, el se regaseste in natura inconjurat si de alte plante si arbusti, unii dintre ei avand aproximativ aceeasi perioada de inflorire.

Prin urmare este practic imposibil de controlat ca albinele sa culeaga exclusiv nectar de la arbustul de manuka, iar in mierea de manuka pe care o produc sa nu fie nici urma de nectar si de la alte plante.

De aceea, toata mierea de manuka, inainte de a fi etichetata ca fiind “de manuka” este supusa unor teste riguroase, efectuate in laboratoare acreditate care ii testeaza puritatea si proprietatile chimice esentiale pentru calitatile sale terapeutice.

Parte din aceste teste stabilesc cantitatea de metilglioxal (MGO) existenta in miere si care, alaturi de dihidroxiacetona, este de fapt substanta activa care da valoare terapeutica mierii de manuka.

Rezultatele acestor test sunt codificate cu ajutorul diversilor indici din diveste sisteme de masurare care reflecta calitatea mierii.

Indiferent insa de sistemul folosit, o singura regula se aplica: cu cat cifra indicelui este mai mare, cu atat proprietatile mierii de manuka sunt mai puternice.

Avand in minte cele de mai sus, sa le luam, asadar, pe rand si sa le vedem semnificatia.

Ce inseamna Miere de Manuka monoflora si miere de Manuka poliflora?

Mierea de Manuka Poliflora este mierea obtinuta din nectarul mai multor specii de flori, avand insa majoritar nectarul de floare de manuka.

Mierea de Manuka Monoflora este mierea care are un procent extrem de scazut de nectar din alte flori si in majoritatea covarsitoare nectar de floare de manuka.

Incepand cu data de 5 februarie 2018, Ministerul Industriilor de Baza din Noua Zeelanda (echivalentul Ministerului Agriculturii), a definit oficial mierea de manuka, impunand ca fiecare lot de miere sa treaca testul Manuka Honey Science Definition inainte sa poata fi considerata “manuka”.

Testul vizeaza cinci atribute pe care mierea trebuie sa le detina. Patru dintre ele se refera la atribute de ordin chimic iar al cincelea se refera la un test ADN care sa ateste provenienta din polen de manuka (specia Leptospermum scoparium)

Este vorba de fapt despre doua teste:

Testul chimic – care verifica prezenta obligatorie a urmatorilor patru compusi chimici in mierea de manuka: Phenyllactic acid, Methoxyacetophenone, Methoxybenzoic acid si Hydroxyphenyllactic acid

Testul ADN-ului – care verifica prezenta ADN-ului de polen de manuka in miere.

Acidul fenillactic – compus antimicrobian cu spectru larg, eficient impotriva bacteriilor si fungilor care este stabil din punct de vedere chimic la stocarea pe termen indelungat. Este una dintre substantele ale carei concentratie face diferenta dintre mierea de manuka monoflora si cea poliflora. Acidul fenillactic trebuie sa aiba o concentratie cel putin egala sau mai mare decat 400 mg/kg pentru ca mierea sa fie considerata monoflora. Pentru mierea poliflora se poate situa intre de 20 mg/ kg si pana la 400 mg/kg.

Metoxiacetofenona – un indicator care certifica prezenta nectarului de manuka in miere, trebuie a fie de cel putin 5 mg/ kg pentru mierea monoflora. Mierea poliflora trebuie sa aiba un nivel de macar 1 mg/kg.

Acidul metoxibenzonic – indicator al prezentei nectarului de manuka trebuie sa fie de cel putin 1 mg/kg atat pentru mierea monoflora cat si pentru cea poliflora.

Acidul Hidrofenillactic – un alt indicator al nectarului de manuka ce este stabil din punct de vedere chimic la stocarea pe termen indelungat, trebuie sa fie de asemenea cel putin egal cu 1 mg/kg in ambele tipuri de miere.

Cel de-al doilea test trebuie sa determine prezenta ADN-ului de polen de manuka si trebuie sa aiba o valoare de cel mult 36 Cq pentru ambele tipuri de miere.

Mierea care nu indeplineste toate conditiile de mai sus este considerata ca fiind non-Manuka.

Mierea de Manuka monoflora este considerata superioara celei poliflore.

De notat ca sistemul de mai sus se aplica tuturor loturilor de miere ce pleaca etichetate pentru export din Noua Zeelanda.

Ce inseamna MGO in clasificarea Mierii de Manuka?

Ceea ce face ca mierea de manuka sa fie unica, este compozitia ei chimica, bogata in substante active ce nu se mai regasesc in nicio alta miere din lume.

Principala substanta activa specifica mierii de manuka este metilglioxalul (MGO), indulcitor natural, substanta in esenta toxica, insa cu puternice prorietati antibacteriene. Aceasta enzima se afla in mod natural in compozitia nectarului de flori de manuka si este transferata automat in miere de catre albine.

Concentratia de MGO (metilglioxal) care se regaseste in diverse loturi de miere poate insa varia in limite largi, si se poate situa oriunde intre 0 mg/ 1 kg si 1200 mg / 1 kg. Cu cat concentratia de metilglioxal este mai ridicata, cu atat efectul curativ si antibacterian al mierii este mai mare.

Din aceste considerente, s-a impus masurarea nivelului de metilglioxal din fiecare lot de miere si conceperea unui sistem de indici care sa ofere cumparatorului informatii asupra proprietatilor reale ale fiecarui borcan de miere cumparat. Pentru a exclude falsificarea rezultatelor, testarea se face exclusiv de catre laboratoare acreditate.

Clasificarea cu indici MGO este marca inregistrata a producatorului Manuka Health din Noua Zeelanda, insa si alti producatori de miere care folosesc alte sisteme de clasificare specifica pe eticheta concentratia de metilglioxal, adica MGO.

Un indice MGO mai mic decat 30 mg/ 1 kg reflecta o miere care nu este manuka.

O valoare a indicelui MGO de peste 100 mg/ 1 kg, este considerata ca fiind antibacteriana.

Mai concret, dupa indicele MGO, mierea de manuka are urmatoarele recomandari:
MGO 100+ – peste 100 mg/kg – nivel de baza, de intretinere si sustinere a sistemului imunitar – recomandata pentru afectiuni usoare si fara complicatii cum ar fi: racelile comune si gripele usoare etc.
MGO 250+ – peste 250 mg/kg – nivel util – indicat in tratarea infectiilor cu microorganisme bacteriene si fungice
MGO 400+ – peste 400 mg/kg – nivel superior cu efect puternic – recomandata pentru tratarea afectiunilor cronice si acute care nu raspund la alte tratamente conventionale din medicina clasica
MGO 550+ – peste 550 mg/kg – nivel de activitate foarte ridicat – recomandata in cazul infectiilor foarte rezistente sau care au fost tratate anterior cu antibiotice conventionale si au dezvoltat rezistenta la acestea.
MGO 850+ – peste 850 mg/kg – nivel de activitate extrem de ridicat – recomandata de aemenea in cazul infectiilor foarte rezistente sau care au dezvoltat rezistenta la tratamentele conventionale.

Dupa cum puteti observa, cu cat nivelul indicelui MGO este mai ridicat, cu atat mai puternice sunt proprietatile antibacteriene ale mierii de manuka.

Ce inseamna UMF in clasificarea Mierii de Manuka?

UMF (“Unique Manuka Factor”) reprezinta sistemul de clasificare conceput de UMF Honey Association din Noua Zeelanda, este marca inregistrata in Noua Zeelanda si poate fi utilizat doar de catre producatorii care fac parte din aceasta asociatie.

UMF Honey Association este o asociatie care licentiaza producatorii de miere care le indeplinesc standrdele si care certifica atat veridicitatea meirii de manuka cat si puterea ei antibacteriana.

Clasificarea UMF este de aceea una importanta si de incredere.

Producatori care sunt licentiati sa foloseasca aceasta clasificare: Manukora, Comvita, Kiva si Happy Valley.

Deoarece anumite studii au reliefat faptul ca metilglioxalul nu este singurul raspunzator de proprietatile curative ale mierii de manuka, ci mai degraba combinatia dintre acesta si alte substante care se regasesc in miere, UMF Honey Association a dezvoltat in 1998 propriul sistem de clasificare a mierii care ia in considerare si urmatoarele:
– metilglioxal – MGO – concentratia de metilglioxal din miere
– activitatea non peroxica – NPA
– dihidroxiacetona – DHA – concentratia de dihidroxiacetona, o alta substanta care, alaturi de metilglioxal, confera mierii proprietatile antibacteriene
– leptosperina – un marker specific mierii de manuka, substanta naturala ce se regaseste doar in nectarul florilor acestui arbore.

Luand in considerare factorii de mai sus, sistemul UMF masoara de fapt nivelul de activitate al mierii in comparatie cu un antiseptic folosit pe scara larga pentru dezinfectii inclusiv in mediul spitalicesc, si anume fenolul.

Astfel rezulta scara indicilor UMF, unde, spre exemplu, UMF15+ are putere antibacteriana echivalenta cu o substanta dezinfectanta cu 15% concentratie de fenol.

Pe scara UMF este considerata ca avand proprietati antibacteriene semnificative mierea de manuka cu un minim de indice UMF 10+

Mai concert, dupa indicele UMF, mierea de manuka are urmatoarele recomandari:
UMF 0 – 5+ – activitate antibacteriana foarte scazuta – nu este nicio diferenta fata de orice alta miere obisnuita.
UMF 5+, UMF 8+ – activitate antibacteriana cu nivel scazut – nivel de mentinere, efectul terapeutic al mierii este ceva mai ridicat decat la mierea obisnuita – recomandata ca supliment alimentar normal.
UMF 10+, UMF 12+ – activitate antibacteriana medie – recomandata pentru sustinerea sistemului imunitar si pentru sustinerea tratamentului in cazul infectiilor usoare – considerate ca niveluri de inceput ale proprietatilor medicinale. Recomandata de asemenea pentru tratamente ale pielii.
UMF 15+, UMF 16+, UMF 18+ – activitate antibacteriana puternica – recomandata ca metoda de preventie si combatere a gripei si racelii – nivel ridicat de fenoli.
UMF 20+ – activitate antibacteriana superioara – indicata pentru combaterea infectiilor cu bacterii rezistente la antibiotice, cum ar fi Stafilococul auriu sau Helicobacter Pylori.
UMF 25+ – cea mai ridicata activitate antibacteriana – cel mai ridicat nivel de fenoli – doza maxima

Ce inseamna NPA in clasificarea Mierii de Manuka?

Toate sortimentele de miere (din orice tip de planta) au o usoara activitate antibacteriana, datorita a ceea ce se numeste activitate peroxidica (PA) generata de peroxidul de oxigen (apa oxigenata) si datorita peroxidului de hidrogen ce se afla in compozitia lor. Mierea de manuka insa are de asemenea si o activitate antibacteriana speciala, unica, numita non-peroxidica (NPA), mult mai puternica, mult mai stabila si de mai indelunga durata, ce nu-si pierde din valoare atunci cand mierea este expusa la soare si caldura.

Exista o corelatie intre NPA si nivelul MGO (metilglioxal), principala substanta activa, insa MGO nu este singurul raspunzator pentru proprietatile NPA ale mierii de manuka.

Ca si scara de valori, NPA are acelasi nivel cu UMF, ambele reprezentand standardul medical al dezinfectantului pe baza de fenol.

Cu cat valoarea NPA este mai ridicata, cu atat mai puternice sunt si proprietatile antibacteriene ale mierii:
NPA 5+ – nivel antibacterian scazut – fara proprietati terapeutice seminificative, poate fi folosita ca supliment alimentar si ca indulcitor natural
NPA 10+ – putere antibacteriana medie – folosita pentru intretinerea sistemului imunitar si refacerea dupa raceli si gripe usoare
NPA 15+ – putere antibacteriana mare – recomandata persoanelor cu sistem imunitar slabit si in tratarea problemelor digestive, aftelor bucale, herpesului sau altor problemeale pielii
NPA 20+, NPA 25+ – putere antibacteriana mare – recomandata in tratarea infectiilor puternice rezistente la antibiotice (stafilococ auriu, helicobacter pylori etc)

Ce inseamna KFactor in clasificarea Mierii de Manuka?

Dupa cum afirmam inca de la inceput, din cauza distantelor considerabile pe care albinele le parcurg in zbor si din cauza faptului ca albinele au nevoie de o dieta variata, nicio miere de Manuka nu va fi 100% dintr-o singura sursa de nectar.

Sistemul KFactor™, marca inregistrata a producatorului Wedderspoon, este un sistem independent de clasificare a mierii de manuka, insa a fost aprobat de catre Ministerul Industriilor de Baza din Noua Zeelanda.

Acest sistem masoara ce procent din nectarul din care a fost produsa mierea este nectar de flori de manuka, insa nu numai.

Sistemul de masurare KFactor este unul foarte complex si tine seama de:
– puritatea mierii (in ce procent este manuka)
– enzimele prezente in miere
– concentratia de granule de polen
– concentratia de dihidroxiacetona (DHA)
– nivelul pH-ului
– nivelul de antioxidanti
– compusi fenolici.

Astfel, luand in considerare toate cele de mai sus rezulta urmatoarele codificari:

KFactor 12
– concentratie de minim 65% polen de Manuka – indica o miere poliflora, obtinuta dintr-o mai mare varietate de plante, insa cu un procent semnificativ de nectar de manuka.
– recomandata pentru intretinerea sistemului imunitar si pentru combaterea unor afectiuni usoare precum raceli si gripe.

KFactor 16
– concentratie de minim 75% polen de Manuka – este valoarea minima de la care mierea este consdierata monoflora deoarece, desi in ea se regaseste si nectar din alte plante, cantitatea de nectar de manuka este foarte ridicata
– recomandata in cazul racelilor si gripelor puternice si recurente, precum si in cazul infectiilor cu Stafilococul auriu sau cu Helicobacter Pylori

KFactor 22
– concentratie de 90% polen Manuka – indica mierea monoflora considerata “integral” din manuka, deoarece procentul de nectar din alte plante este considerat ca fiind neglijabil si astfel puterea curativa a mierii este la un nivel maxim.

Ce reprezinta MGS in clasificarea Mierii de Manuka?

Sistemul de clasificare MGS – Molan Gold Standard – a fost dezvoltat de savantul biochimist Dr. Peter Molan, unul dintre lideri mondiali in cercetarea  menita sa elucideze proprietatile medicinale ale mierii de manuka.

Sistemul de clasificare MGS este recunoscut oficial de catre Ministerul Industriilor de Baza din Noua Zeelanda (echivalentul Ministerului Agriculturii) si are la baza de asemenea cantitatea de metilglioxal care se regaseste in miere.

Sistemul MGS ofera garantia ca masurarea  cantitatii de metilglioxal a fost facuta in mod riguros stiintific, in laboratoare acreditate si de aceea atesta fara indoiala calitatea si puritatea mierii de manuka.

Sistemul de clasificare MGS ofera garantia urmatoarelor aspecte:
– mierea are dreptul de a fi considerata Manuka
– nivelul de metilglioxal este masurat si trecut pe eticheta
– nivelul de hidroximethilfurfural este in limitele admise
– nivelul de zahar se afla in limitele admise (certifica faptul ca nu are zahar adaugat)
– Mierea de Manuka are trasabilitate pana la stup
– Mierea de Manuka a fost procesata intr-un centru autorizat de catre Guvernul Noii Zeelande

Corespondenta dintre sistemul MGS si MGO este redata in tabelul de mai jos.

Ce inseamna TA in clasificarea Mierii de Manuka?

TA se refera a intreaga activitatea antibacteriana a mierii de manuka, luand in calcul atat activitatea peroxidica (PA) cat si activitatea non-peroxidica (NPA).

UMF si MGO masoara doar activitatea non-peroxica (NPA).

Astfel, TA reprezinta o scala a puterii totale cu care mierea de manuka lupta impotriva bacteriilor, fara a masura concentratia fiecarui element chimic esential din compozitia ei.

Testarea in urma careia se stabileste nivelul de TA al unui lot de miere consta in expunerea efectiva in conditii de laborator a stafilococului auriu la mierea respectiva si prin masurarea efectului real pe care mierea l-a avut impotriva acestuia.

Ce inseamna RAW inscris pe eticheta Mierii de Manuka?

Indicativul RAW de pe etichete se refera la faptul ca respectiva miere este cruda, adica asa cum a fost culeasa de la albine, fara a fi prelucrata prin alte procedee termice sau chimice care i-ar putea afecta enzimele active din compozitie sau proprietatile naturale.

De remarcat ca acest indicator nu indica puterea antibacteriana sau puritatea (concentratia nectarului de manuka) ci doar faptul ca nu a fost procesata.

Ce inseamna Non-GMO inscris pe eticheta Mierii de Manuka?

Non-GMO se refera la faptul ca mierea nu are in compozitie niciun fel de organisme modificare genetic (polen de la recolte modificate genetic sau alte adaosuri sub forma de siropuri etc)

Non-GMO Project este o organizatie non profit localizata in Washington, Statele Unite care are ca scop pe de o parte informarea populatiei asupra riscului pe care il reprezinta consumarea de produse ce au in compozitie organisme modificate genetic iar pe de alta parte testarea, certificarea si promovarea produselor alimentare ce nu au in compozitie organisme modificate genetic.

Wedderspoon este unul dintre producatorii de miere de manuka ce produce si comercializeaza exclusiv miere Non-GMO si care si-a castigat dreptul de a folosi emblema “NON-GMO Project Verified”.

Produse din Miere de Manuka

Tags:

clasificarea mierii de manuka, indici miere de manuka, ce inseamna miere de manuka mgo, MGO 100, MGO 300, MGO 400, MGO 550, MGO 600, MGO 850, metilglioxal, miere de manuka umf, Unique Manuka Factor, miere de manuka kfactor, kfactor 12, kfactor 16, kfactor 22, ce reprezinta miere de manuka ta,  miere de manuka npa

Nota: Disclaimer Medical

Miere de Manuka nu este un site web medical. Informatiile incluse in acest site sunt publicate exclusiv cu titlu informativ. Nicio informatie inclusa in prezentul site nu trebuie folosita pentru a pune un diagnostic, pentru a lua o decizie de tratament in cazul eventualelor afectiuni (boli) de care suferiti si nici pentru a inlocui medicamentele prescrise de medicul dumneavoastra. Recomandam ca, in cazul in care doriti sa folositi Mierea de Manuka in scop terapeutic, sa va sfatuiti mai intai cu un medic specializat in afectiunea de care suferiti. Efectele mierii de manuka asupra organismului fiecarui consumator in parte pot varia in functie de diferiti facturi printre care: metabolism, varsta, starea generala de sanatate a organismului, stil de viata etc. Mai multe detalii despre informatiile incluse in prezentul site gasiti in: Termeni si conditii utilizare site.

Mai multe despre Mierea de Manuka

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acordul tau explicit in legatura cu termenii si conditiile de utilizare ale acestui site pe care ii regaseti aici: Termeni si conditii.